Нарушения кальциевого обмена в патогенезе мочекаменной болезни, осложненной пиелонефритом - Ельский, В.Н.; Шамраев, С.Н.; Кривобок, А.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
З метою виявлення патогенетичної значущості розладів кальцієвого обміну і мінеральної щільності кісткової тканини у хворих з різними формами нефролітіазу проведений аналіз 197 історій хвороби. Виконані біохімічні дослідження кальцієвого обміну і рентгенівська двохенергетична денситометрія трьох точок кісткової системи. Встановлено, що у хворих на сечокам’яну хворобу в 76,2% випадків виникає остеодефіцит, а із загального числа хворих, що мають остеодефіцит, у 27,9% розвивається остеопороз. У основі остеодефіциту лежить підвищена секреція ПТГ (гіперпаратиреоз). У пацієнтів з МКБ знижуються процеси остеосинтезу (ремоделювання) і підвищується руйнування кісткової тканини. Найбільшою мірою від остеодефіциту у хворих страждає поперековий відділ хребта (86%), потім проксимальний відділ стегна (62%) і у меншій мірі дистальний відділ передпліччя (20%).