Основні шляхи адаптації технологій відкритих гірничих робіт до вимог сталого розвитку суспільства - Просандєєв, М.І.; Козлова, Л.М. (Екологія і природокористування, 2011)
Визначені основні шляхи адаптації існуючих технологій відкритих гірничих робіт до вимог сталого розвитку суспільства, що дозволить значно зменшити їх негативний вплив на оточуюче природне середовище, покращити його стан та створити умови до прискореного самовідновлення і розвитку порушених екосистем.