Можливі технічні рішення для повернення техноекосистеми р. Дніпро до природного стану - Шапар, А.Г.; Скрипник, О.О.; Чілій, Д.В. (Екологія і природокористування, 2013)
Проведено аналіз можливих наслідків вдосконалення технічних компонентів техноекосистем каскаду дніпровських водосховищ. Виявлено основні проблеми переводу екосистеми Дніпро до сталого функціонування та запропоновано технічні шляхи їх вирішення.