Досвід і проблеми впровадження системи моніторингу - Шапар, А.Г.; Шматков, Г.Г.; Петренко, В.П.; Кузьменко, А.В.; Можейко, А.В.; Тяпкін, О.К.; Ємець, М.А. (Екологія і природокористування, 2013)
Виконано аналіз розвитку систем моніторингу навколишнього природного середовища. Надано характеристику сучасного стану державної системи екомоніторингу в Україні. Розглянуто основні положення програми моніторингу довкілля Дніпропетровської області. Наведено основні проектні рішення щодо створення локальних систем комплексного екомоніторингу міст Дніпродзержинськ та Жовті Води, формуванню мережі спостережень за станом основних компонентів навколишнього природного середовища, впровадженню єдиної інформаційної системи збору, обробки, зберігання та обміну отриманих екологічних даних. Визначено проблеми впровадження систем екомоніторингу та сформульовані пріоритети виконання поточних заходів.