Неотложные сочетанные оперативные вмешательства на органах брюшной полости и малого таза - Маховский, В.З.; Аксёненко, В.А.; Лайпанов, И.М.; Ворушилин, В.А.; Яхья, Ж.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Багато невідкладні гострі хірургічні захворювання органів черевноі порожнини пов’язані з ураженням жіночих статевих органів. В останні роки показання до поєднаним хірургічним і гінекологічним операціях розширилися. Гострий апендицит та гнійно-запальні захворювання жіночої статевоі сфери є найбільш частими захворюваннями, з яким стикаються хірурги та гінекологи в невідкладноі (екстреної) хірургіі. Їх частота за різними даними становить від 21,7% до 69,9% серед всіх поєднаних хірургічних захворювань. Дослідження авторів статті показали, що у 65,7% оперованих хворих гострий апендицит поєднувався з гнійно-запальними захворюваннями придатків матки (з 965 жінок у віці від 15 до 80 років). Післяопераційні ускладнення були у 2,4% хворих з 965 поєднаних операцій. Автори приходять до висновку, що поєднані операції не погіршують перебіг післяопераційного періоду і в 97,6% випадків призводять до одужання. При індивідуальному підході вони можуть бути рекомендовані як операціі вибору.