Розпізнавання спонтанного мовлення на основі акустичних композитних моделей слів у реальному часі - Робейко, В.В.; Сажок, М.М. (Штучний інтелект, 2012)
У статті розглядається реалізація методів і алгоритмів розпізнавання злитого мовлення на основі композиції слів із акустичних генеративних моделей фонем. Аналізуються аспекти оцінки параметрів математичних моделей акустичної та лінгвістичної складових системи розпізнавання та перетворення графем на фонеми, що поєднує обидві ці складові. Окрема увага приділяється прогнозуванню наголосів у словах та врахуванню ознак спонтанності. Базова експериментальна система розпізнавання злитого (у тому числі спонтанного) мовлення в реальному часі оперує словником до ста тисяч слів та дає змогу набирати текст під диктування. Аналізуються перспективи подальшого розширення словника та вдосконалення процедур оцінки параметрів моделей, обговорюються ергономічні питання.