Патогенез экзокринной дисфункции поджелудочной железы у детей с хроническими заболеваниями гастродуоденальной зоны - Николаева, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Обстежено 105 дітей 6-17 років з хронічною гастродуоденальною патологією. У всіх хворих встановлені порушення екзокринної функції підшлункової залози. Найбільш суттєвий вплив на секреторну активність мають гіпертонус парасимпатичного відділу ВНС, гіперінсулінемія, гіперацидність внутрішньошлункового середовища. Обґрунтована доцільність корекції у хворих вегетативного дисбалансу і зниження внутрішньошлункової гіперацидності для нормалізації функції підшлункової залози і профілактики розвитку її органічної патології.