Иммуноэндокринные взаимодействия при острых и хронических заболеваниях как проявление типового конфликта системной и местной регуляции - Строев, Ю.И.; Каминова, О.М.; Сердюк, И.Ю.; Ница, Н.А.; Чесноков, О.Д.; Чурилов, Л.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У огляді власних і літературних даних обгрунтовується роль конфлікту між дією системних гормональних і місцевих аутакоидних регуляторних сигналів як типового патоінформаційного процесу. Прикладами служать авторські дані про патогенез важкої поєднаної травми, аутоіммунного тіроідиту, дисплазії сполучної тканини і гіпоталамічного синдрому пубертатного періоду. Отримані докази, що марфаноїдний фенотип і з’єднане з дісплазіями сполучної тканини хронічне порушення саногенної рівноваги між місцевию аутакоидною і системною гормональною регуляцією сприяє переходу юнацького диспітуітаризму у марфаноїдів у ранний метаболічний синдром.