Оценка тромбоцитарного звена системы гемостаза у пациентов с кровотечениями из язв гастродуоденальной зоны - Сулаева, О.Н.; Баринов, Э.Ф. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
З метою з’ясування механізмів порушення тромбогенеза при кровотечах з виразок гастродуоденальної зони проведено аналіз клініко-інструментальних даних 247 пацієнтів і оцінка in vitro агрегації тромбоцитів, індукованої адреналіном, серотоніном, АТФ, АДФ, колагеном і тромбіном, з використанням методів математичного моделювання. Показано, що найбільш значущими факторами, що детермінують ефективність гемостазу у пацієнтів з кровотечами з виразок шлунка та дванадцятипалої кишки, є стать, реакція тромбоцитів на АДФ і тромбін.