Сейсмічність Індонезії (у зв'язку з землетрусом 26 грудня 2004 р.) - Лебідь, М.І. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2005)
Виконано статистичний аналіз просторово-часових умов локалізації осередків землетрусів, зареєстрованих за 42 роки інструментальних спостережень. На цій основі, із врахуванням особливостей тектоніки регіону, показано закономірність розміщення епіцентру у Яванському глибоководному жолобі, в районі північного краю о. Суматра. Намічені додаткові умови, що сприяли утворенню катастрофічного цунамі на величезній території. Згідно з особливостями сейсмічності регіону у попередні роки виділено три можливих довгострокових провісники катастрофи.