Інтелектуалізація інформаційних систем: орієнтація на формування знань в процесах аналізу “інформаційних згорток” - Морозов, А.О.; В’юн, В.І.; Кузьменко, Г.Є. (Математичні машини і системи, 2005)
В роботі розглядається один з аспектів інтелектуалізації, пов’язаний із здатністю системи аналізувати минулу діяльність у режимах інтерактивної взаємодії “користувач-система”, виявляти причини та тенденції розвитку потенційних загроз життєздатності системи, розробляти заходи щодо часткової або повної її реорганізації (реінжиніринг). Інформаційна підтримка цих процесів забезпечується незалежними від профільної діяльності операціями і процедурами формування історії діяльності системи у вигляді Сховища даних (СхД) інформаційних згорток. На базі аналізу записів СхД пропонуються можливі схеми індуктивного узагальнення та формування нових функціональних залежностей між параметрами- показниками як необхідних етапів підготовки та планування реінжинірингу.