Роль дрібокрапельної фракції в утворенні катастрофічих опадів - Пірнач, Г.М.; Дудар, С.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Предметом даного дослідження були мікрофізичні умови формування осередків катастрофічних опадів над східною частиною Криму 16 вересня 2002 року. Тривимірні прогностичні мікрофізичні моделі фронтальних систем хмар з урахуванням складного рельєфу, розроблені в УкрНДГМІ, було адаптовано до умов розвитку хмарності в екстремальних умовах розвитку надпотужної конвективної хмарності та дуже сильних опадів. Відносна роль дрібнокрапельної фракції за різних динамічних та мікрофізичних умов досліджувалась шляхом варіації механізмів зародження крапель на ядрах конденсації.