Чисельні дослідження хмарних утворень, які спричинили катастрофічні опади у Прикарпатті - Пірнач, Г.М.; Білий, Т.А.; Дудар, С.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Тривимірні прогностичні моделі з залученням орографії, які розроблено в УкрНДГМІ для моделювання фронтальних хмарних систем для рівнинних та гірських рельєфів, було використано при проведенні чисельних експериментів з метою дослідження мезомасштабних шаруватих та купчастих хмарних утворень, які давали сильні опади над гірськими масивами Карпат та над прилеглими територіями в липні 2008 р. Проведено серію чисельних експериментів, основним завданням яких було дослідження ймовірності одержання катастрофічних опадів, здатних спричинити сильні паводки в горах та на прилеглих територіях. Ключові слова: сильні паводки, катастрофічні опади, фронтальні хмарні системи, гірський рельєф.