Полідисперсність гумусових речовин поверхневих вод басейну Дніпра - Осадча, Н.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Вивчено молекулярно-масовий розподіл гумінових та фульвокислот у розчиненій та завислій формах міграції у поверхневих водах басейну Дніпра, донних відкладах, а також у ґрунтових водах. Показано, що гумінові кислоти є більш високомолекулярними і полідисперсними, а фульвокислоти мають менші молекулярні маси і більше гомогенні. Встановлено, що самоочищення водного середовища від гумусових кислот та зв’язаних з ними речовин відбувається шляхом виведення із фази розчину найбільш високомолекулярних форм. Механізмом цього процесу для гумінових кислот є сорбція на зависях, а для фульвокислот – агрегація мономерів з наступною сорбцією.