Вміст та форми знаходження алюмінію у воді річок басейну Прип’яті - Жежеря, В.А.; Линник, П.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Розглянуто дані щодо вмісту та форм знаходження алюмінію у воді річок басейну Прип’яті. Показано, що концентрація Al(III) в них знаходиться у широкому інтервалі величин (влітку – 76,7-897,0, восени – 20,0-832,0 мкг/дм3). За підвищеної концентрації гумусових речовин (ГР) у воді зазначених річок частка завислої форми алюмінію істотно знижується. Максимальний вміст розчинних форм алюмінію досягає 278,0 і 580,0 мкг/дм3. Серед комплексних сполук алюмінію з розчиненими органічними речовинами домінують його аніонні комплекси (71,0-86,0 %), що є свідченням визначальної ролі ГР у зв’язуванні іонів Al(III). Більшу частину аніонних комплексів алюмінію складають сполуки з відносно невисокою молекулярною масою, що не перевищує 2,0 кДа (50,0-65,0 %).