Застосування штучного туману для калібрування нефелометричних вимірювачів видимості - Алєсін, А.А.; Іванченко, Л.В.; Силаєв, А.В.; Товстенко, Л.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
На основі потокової камери штучного туману створено лабораторну установку для калібрування спрямованих нефелометрів в одиницях показника розсіяння світла в тестовому середовищі. Показник розсіяння знайдено на основі результатів експериментального визначення мікрофізичних параметрів туману та теоретично розрахованих значень факторів ефективності розсіяння для його крапель. Нефелометри, прокалібровані таким методом, придатні для визначення дальності видимості в природних туманах та густих серпанках.