In-situ келіфітизація включення Cr-піропу в хромшпінеліді із кімберлітів (трубка “Південна”, Східне Приазов’я) - Вишневський, О.А. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2009)
Методами растрової електронної мікроскопії та рентгеноспектрального мікроаналізу вивчено частково заміщене агрегатом вторинних мінералів включення хромового піропу в кристалі хромшпінеліду із кімберлітів трубки “Південна” (Східне Приазов’я). Вторинні мінерали представлені кліно- та ортопіроксеном, амфіболом і шпінелідом. За особливостями складу вони дуже подібні до мінералів класичних келіфітових утворень на гранатах із кімберлітових порід. Показано, що процес реакційного перетворення піропу зумовлений падінням тиску за практично незмінної температури. Ще один чинник, суттєво вплинувший на перебіг реакції, – участь у ній флюїдної фази, яка разом з піропом містилась у включенні та, ймовірніше, мала водно-кремнієво-карбонатно-натровий склад.