До 100 річчя від дня народження професора Д.П. Григор’єва – одного із творців нової мінералогії, почесного члена УМТ - Павлишин, В. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2009)
Д.П. Григор’єв – один з провідних мінералогів світу, працями та науково-організаційною діяльністю якого закладено нові наукові напрями, які нині широко визнані й плідно розвиваються. Автор цих рядків (див. підручник “Мінералогія”, 2008; співавтор С.О. Довгий) дійшов висновку, що в другій половині ХХ ст. на тлі інтенсивного поступу мінералогії найяскравішими й найпліднішими були два її наукові напрями – фізика мінералів і онтогенія мінералів. Саме тому сучасний етап історії мінералогії ми назвали фізико-онтогенічним, тісно пов’язавши його з ім’ям Д.П. Григор’єва, з його онтогенічними новаціями та напрацюваннями, які висвітлюють принципово новий організмовий підхід до об’єктів вивчення в мінералогії.