Сингенетичні напівсферичні концентрично-зональні включення гематиту у кварці заноришових пегматитів Волині - Возняк, Д.К.; Остапенко, С.С.; Вишневський, О.А.; Галабурда, Ю.А. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Уперше встановлено, що в камерних пегматитах Волині концентрично-зональні напівсферичні включення гематиту (до 0,5—0,7 мм) росли одночасно з пізнім кварцом. За способом утворення вони відповідають конкреціям. Відносна швидкість утворення включень гематиту змінюється у широких межах. Середня швидкість росту включень у 10 ± 1 разів перевищувала швидкість росту кварцу. Під час росту утворилися два типи включень, які значно відрізняються за вмістом Fe2O3: 94,1—97,1 % — у непрозорих; 8,9—74,4 % — у прозорих. Вивчені утворення складені глобулами гематиту розміром переважно 300—100 нм. Вони росли у гетерогенній системі (водний розчин + CO2-фаза (переважно газ) з високомолекулярними органічними сполуками). Температура росту зазвичай становила 220—230 ºС, тиск — 20—22 МПа.