Морфологія агрегатних виділень ільменіту з кімберлітів трубки Південна (Приазов’я) - Квасниця, В.М.; Литвиненко, Ю.О.; Вишневський, О.А.; Чашка, О.І. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Наведено характеристику морфології агрегатних зерен ільменіту та його хімічного складу з кімберлітів трубки Південна в Приазов’ї. Зафіксовано етапи структурно-морфологічної перебудови монокристальних зерен ільменіту в різні агрегати внаслідок імовірного процесу рекристалізації: від розпаду первинного зерна на дрібні субзерна ксеноморфної форми до перекристалізації їх в овальні, округлі та поліедричні субзерна. Виявлено близький хімічний склад усіх виділених морфологічних підтипів агрегатів ільменіту. Встановлено, що для субзерен агрегатів характерні збагачені магнієм внутрішні частини, манганом — зовнішні, відповідно, вони майже не містять мангану в ядрах, магнію — в периферійних зонах.