Формування та фазові перетворення ультрадисперсних залізооксидних мінералів у системах на основі заліза та вуглецю - Лавриненко, О.М. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Досліджено процеси формування ультрадисперсних залізооксидних мінералів на поверхні заліза за вільного надходження в систему кисню повітря. Простежено фазові перетворення структур Fe2+—Fe3+-шаруватих подвійних гідроксидів залежно від наявності у дисперсійному середовищі катіонів Fe2+ або Fe3+ та надходження окисника. Показано, що варіювання фізико-хімічними умовами процессу фазоутворення в системах на основі заліза та вуглецю дає змогу цілеспрямовано формувати ультрадисперсні залізооксидні мінерали різних кристалографічних модифікацій та ступеня окиснення.