До 105-річчя від дня народження академіка АН УРСР М.П. Семененка, почесного члена УМТ (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Микола Пантелеймонович Семененко — видатний український учений у галузі планетарної геохімії, походження земної кори і складу мантії, академік АН УРСР (1948), заслужений діяч науки УРСР (1957), академік-секретар Президії АН УРСР (1948—1950), віце-президент АН УРСР (1950—1970), засновник і директор Інституту геохімії і фізики мінералів АН УРСР (1969—1977). Понад 20 років він очолював Радянський комітет Карпато-Балканської геологічної асоціації, а також Український комітет із геологічної кореляції ЮНЕСКО, член радянської делегації на ХVІІ, ХІХ—ХХІІІ сесіях Міжнародного геологічного конгресу, які відбувались у Москві (1937),Алжирі (1952), Мексиці (1956), Данії (1960), Індії (1964), Чехословаччині (1968). Фундатор та голова Українського республіканського комітету захисту миру (1951—1965).