Проблема української самоіндентифікації в межах світових інтеграційних процесів - Лукашенко, А.І. (Проблеми міжнародних відносин, 2010)
У статті проаналізовано проблему відсутності державної ідеологічної платформи, її витоки та наслідки для України. Також досліджено російську національну ідею щодо її придатності для українців. Визначено ментально-ідейні характеристики російської ойкумени та західноєвропейської і здійснено спробу дослідження останніх у контексті близькості до української соціальної та політичної культури. Виявлено грунт, на якому може сформуватись українська національна ідея.