Шлезвіг-гольштейнське питання. Дансько-прусська війна 1864 року - Чайковська, О.В. (Проблеми міжнародних відносин, 2010)
У статті автор розглядає відносини між Данією та Пруссією у контексті їхнього змагання за землі Шлезвігу та Гольштейну; аналізує характер проблеми, пов’язаної з герцогствами Шлезвіг і Гольштейн, визначає причини, привід і наслідки війни 1864 року. Автор приділяє увагу постаті Отто фон Бісмарка, виявляє мотиви, що спонукають його до війни з Данією. У статті йдеться про прийняття королем Данії Крістіаном ІХ нової конституції 1863 року; аналізуються причини та наслідки прийняття даного документа.