Україна на перехресті глобальної політики. Частина 2: «Задвірки» цивілізації в центрі Європи або «самогубне державне управління» - Зажигаєв, Б.В. (Проблеми міжнародних відносин, 2011)
У статті аналізується процес формування зовнішньої політики України в умовах глобалізації в сучасному світі. Автор розглядає вплив політичного процесу в Україні і Росії на формування європейської системи міжнародних відносин, взаємну залежність і сумісність зовнішньої політики України з зовнішньою політикою держав ЄС, у процесі формування ліберально-демократичної європейської системи міжнародних відносин у XXI столітті.