Розробка системи рейтингової оцінки нафтогазоперспективних локальних структур (на прикладі акваторій Чорного й Азовського морів) - Харченко, М.; Довжок, Т.; Маслюк, О.; Пономаренко, Л. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2009)
На основі аналізу систем рейтингової оцінки структур визначено її головні принципи: співмірність підсумкової величини з перспективними ресурсами, можливість уточнення параметрів уже оцінених об’єктів, а також оцінки нових у тій самій системі. Для рейтингової оцінки перспективних структур української частини акваторій Чорного й Азовського морів було визначено 11 коефіцієнтів, об’єднаних у 3 групи: пошукові (успішності, зональної нафтогазоносності, типу пастки, амплітуди пастки, перспективності нафтогазоносних комплексів, якості структурних побудов, додаткових методів); розвідувальні (коефіцієнт ресурсів); економічні (віддаленості від комунікацій, глибини залягання перспективної товщі, глибини моря). Рейтингову оцінку підготовлених для глибокого буріння структур виконували двома етапами. Встановлено, що найбільш нафтогазоперспективними є структури Прикерченського шельфу Чорного моря, середньоперспективними – локальні структури Північно-Західного шельфу Чорного моря, найменш перспективними – локальні об’єкти Азовського моря.