Проблеми вивчення неоліту України - Манько, В.О. (Кам’яна доба України, 2010)
У статті розглядаються теоретичні питання вивчення неолітичної епохи. Розглядаються загальноприйняті визначення поняття «неоліт» і робиться висновок про неможливість їх використання на практиці. Пропонується нове трактування поняття «неоліт», яке має означати процес формування інформаційного поля, в межах якого поширюються інноваційні технології, нові методи ведення господарства, надбання духовної культури. У звязку з цим розглядаються механізми створення культурно-історичних областей неоліту, які і були формою існування інформаційних просторів. Особливо хочу відзначити, що поява цієї статті була б неможливою без тривалих бесід і плідних дискусій з Л.Л. Залізняком, якому я щиро вдячний за те, що він звернув мою увагу до теоретичних питань досліджень неоліту.