Деградація – алгоритм пострадянських перетворень і його вплив на глобальну систему міжнародних відносин - Зажигаєв, Б.В. (Проблеми міжнародних відносин, 2012)
У статті аналізуються політичні перетворення на території пострадянських держав і їх вплив на глобальну систему міжнародних відносин. Автор визначає як головний алгоритм перетворень деградацію. Автор переконливо доводить, що деградація держави і суспільства – явище всеосяжне, виділяє його головні складники у внутрішній політиці та вплив на глобальну систему міжнародних відносин.