Моделі регіональної політики ЄС - Тихомирова, Є.Б. (Проблеми міжнародних відносин, 2011)
У статті висвітлюються проблеми аналітичного дослідження регіональної політики ЄС, яким великого значення надають усі інститути Європейського Союзу. Підкреслюється, що більшість країн Європи має значні досягнення в цьому напрямку. Автор характеризує особливості реалізації підтримки регіональних програм Європейського Союзу та структуру регіональної політики ЄС, яка охоплює не лише європейський інтеграційний процес, а і загалом глобальні аспекти внутрішньої і зовнішньої регіональної політики ЄС. Акцентується увага, що європейське територіальне співробітництво передбачає зміцнення транскордонного, транснаціонального та міжрегіонального співробітництва.