Матримоніальні зв’язки руської князівської династії зі скандинавськими монаршими дворами в ХІ – першій половині ХІІ століття - Половинська, В.В. (Проблеми міжнародних відносин, 2012)
У статті проаналізовано розвиток русько-скандинавських міжнародних відносин ХІ–ХІІ ст., закріплених завдяки монаршим династичним шлюбам, їх динаміку та особливості; з'ясовано місце шлюбних зв’язків у системі тогочасних міждержавних взаємин Русі і Скандинавії та визначено зовнішньополітичний вектор Давньоруської держави зазначеного періоду.