Withstanding asymmetric situation and threats in distributed dynamic worlds - Sapaty, S.P. (Математичні машини і системи, 2012)
Пропонуються високорівнева ідеологія та технологія, які можуть ефективно конвертувати довільну розподілену систему(чисто людську, безпілотну або ж змішану) в універсальну глобально-програмовану машину, здатну функціонувати без будь-яких центральних ресурсів. Компактні сценарії системних місій у спеціальній мові високого рівня можуть бути введені збудь-якої точки (обладнання), покриваючи та захоплюючи в реальному часі всю систему (або ж тільки необхідні частини), створюючи і установлюючи потрібні операційні інфраструктури та належним чином орієнтуючи локальну та глобальну поведінку. Запропонований підхід може бути особливо корисним для швидкої реакції на асиметричні ситуації та загрози у світі, накреслюючи реальний шлях до масового використання кооперативної роботики і поступового переходу до цілковито безпілотних систем для вирішення критичних проблем у непередбачених середовищах.