Особливості катагенезу в осадових басейнах, що містять галогенні формації - Стадніченко, С.М. (Збірник наукових праць Інституту геологічних наук НАН України, 2010)
Проаналізовано розвиток поглядів на катагенетичні перетворення порід осадових басейнів, що містять галогенні формації, та виокремлення галокатагенезу як окремого типу катагенезу. Розглянуто вплив гідрогеологічних чинників та літолого-мінерального складу порід на перебіг та результати галокатагенезу. Описано мінеральні продукти галокатагенезу (новоутворення доломіту, ангідриту та галіту), виявлені у відкладах нижньої пермі південно-східної частини Дніпровсько-Донецької западини. Показано теоретичне (як окремого різновиду катагенетичних перетворень) і практичне значення процесів галокатагенезу (зміна колекторських властивостей порід, формування високомінералізова-них металоносних розсолів) та ін.