Розвиток черевоногих молюсків у крейдяному періоді (Волино-Подільський сегмент Мезотетису) - Бакаєва, С. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2010)
На підставі дослідження різновікових угруповань черевоногих молюсків, які існували в межах Волино-Подільської ділянки крейдяного басейну, з’ясовано залежність розвитку цієї групи від палеогеографічних умов та їхніх змін. Виявлено, що найсприятливіші умови для розвитку черевоногих виникали на початкових стадіях трансгресії і на завершальних стадіях регресії та позначилися в розрізах найчисленнішими угрупованнями черевоногих сеноманського і маастрихтського віків. Поглиблення палеобасейну та встановлення стабільної глибоководної седиментації з одночасним існуванням карбонатно-мулистого дна були несприятливими для розвитку черевоногих, тому в таких осадах їхні представники відсутні. Встановлено, що найчисленніші угруповання черевоногих приурочені до відкладів субліторальної зони. Присутність у кожному з них фітофагів вказує на їхнє існування на малих глибинах, у межах фотичної зони, де була достатня кількість рослинної їжі і детриту, а наявність інфауни та приуроченість до піщано-алевритових фацій – на не дуже твердий піщано-глинистий субстрат дна.