Колізії звичаєвого та позитивного права в долях вільних козацьких общин - Дарієнко, В.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
У статті розглянуто декілька принципово важливих фактів із ґенези козацтва в цілому як соціального феномену, найдавніші витоки форму- вання його правопорядків (звичаєвого права), його правосвідомості, внутрішньообщинних норм поведінки, стосунків між відносно вільними общинами і феодально-кріпосницькими державами, носіями позитивного права. Автор вважає, що сучасне відродження козацтва являє собою не що інше, як відновлення кращих і найбільш глибоких традицій справжнього народоправства.