Відтворення характеристик атмосферних гравітаційних хвиль в полярних регіонах на основі мас-спектрометричних супутникових вимірювань - Федоренко, А.К. (Радиофизика и радиоастрономия, 2009)
Виконано дослідження атмосферних гравітаційних хвиль (АГХ) в полярних регіонах за даними вимірювань на супутнику Dynamics Explorer 2. Розвинено методику відновлення спектральних характеристик АГХ на основі одноточкових супутникових вимірювань концентрацій різних сортів атмосферних газів. За цією методикою визначено такі характеристики полярних АГХ: вертикальне зміщення, варіації температури і тиску, напрямок поширення хвилі відносно супутника, часовий період, горизонтальну фазову швидкість і горизонтальну швидкість частинок уздовж напрямку руху супутника. Встановлено, що за різних відносних амплітуд полярні АГХ характеризуються виділеними просторовими і часовими масштабами, та висловлено припущення щодо їх резонансного характеру.