Складнопідрядні речення, побудовані з використанням техніки “підрядного приєднання” - Христіанінова, Р. (Iнститут української мови НАН України, 2009)
У статті розглянуто один із різновидів складнопідрядного речення, який у традиційній граматиці трактується як супровідні складнопідрядні речення. Авторка обґрунтовує, що їхня специфіка криється не в семантичній, а в синтаксичній структурі. Вони побудовані з використанням особливої техніки оформлення залежної предикації, яку називають «підрядним приєднанням». Висловлено думку, що до речень, побудованих з використанням техніки «підрядного приєднання», можна віднести не тільки традиційні супровідні, але й частину речень з атрибутивним, просторовим та темпоральним значенням.