З історії виникнення та діяльності українських сільських читалень Буковини (80-ті рр. XIX – поч. XX ст.) - Ботушанський, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Показано роль чернівецького просвітнього товариства “Руська Бесіда” та галицької “Просвіти” в українському національному відродженні на Буковині у 80-ті рр. XIX на поч. XX ст. Саме відкриті з їх допомогою читальні стали осередками культурно-просвітнього життя краю.