Вязи руснацох Бачки и Сріму з Товариством "Просвита" у Львове - Цап, М. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Узагальнено свідчення джерел та літератури про налагодження зв’язків львівської “Просвіти” з русинами Бачки і Сріму в 1870–1890-х рр. (надсилання власних видань, прийом в члени мешканців руських сіл, документальне підтвердження членства в “Просвіті” читальні в Коцурі у 1884 р.), а також про спровоковане москвофільськими колами колективне припинення членства бачванських русинів у “Просвіті” під впливом опублікованих в угорській пресі інсинуацій, начебто “Просвіта” за польські гроші ополячує русинів.