Роль “Просвіти” у збереженні національної самобутності українців Бразилії - Закревська, Я. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Українська діаспора Бразилії у надзвичайно складних матеріальних і природних умовах значною мірою зберегла свою національну самобутність, мову, звичаї та традиції, свою віру, українське народне мистецтво і фольклор. Діяльність Товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка дозволила не тільки зберегти своє українство, а й збагатити і примножити українську культуру.