Історія “Просвіти”: проблеми наукового вивчення й популяризації - Ковба, Ж. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Охарактеризовано дослідницькі праці про Товариство та опубліковані матеріали (звіти, бюлетені…) організації, що складають основу для наукового вивчення “Просвіти”. Виокремлено традиційне трактування Товариства у радянський час та вивчення історії “Просвіти” в добу незалежної України.