Післямова до "азбучної війни": кириличне видання творів Тимка Падури - Остапчук, О. (Iнститут української мови НАН України, 2009)
У статті на прикладі здійсненого 1878-го р. в Коломиї кириличного видання творів Тимка Падури з передмовою та під редакцією Г. Задембського розглянуто проблему співіснування кирилиці та латиниці в україномовному просторі. Здійснено докладний аналіз фонологічних, морфологічних та лексичних особливостей діалектів різних регіонів. Показано, що головною метою редакційно-правописних змін, запроваджених видавцем, було бажання наблизити текст до західноукраїнської культурно-писемної традиції та тамтешньої живомовної практики.