Назви хмільних напоїв в українській мові XIV – XVII ст. - Яценко, С. (Iнститут української мови НАН України, 2009)
На основі широкого фактичного матеріалу староукраїнських пам’яток проаналізовано деякі давні назви хмільних напоїв, розглянуто їх походження та семантику, в окремих випадках звернуто увагу на дериваційні особливості та фонетичні зміни, що відбулися в процесі мовного розвитку, зроблено узагальнення щодо важливості цих назв у відтворенні матеріальної культури українського народу.