Етносоціальна ситуація на Холмщині та Підляшші в першій чверті ХХ ст. - Шевчук, Т.Є. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
На основі історичних і статистичних джерел, матеріалів місцевої української преси дається кількісний аналіз мешканців Холмщини і Підляшшя в першій чверті ХХ ст. Характеризується склад місцевого населення за етнічною, мовною і віросповідною ознакою. Простежена етнографічна єдність досліджуваних земель із іншими українськими територіями. Дана характеристика російської та польської політики щодо національних меншин Холмщини і Підляшшя.