Політика США щодо розвитку російсько-японських відносин у 1945-1950-х роках - Резніченко, С.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2008)
Автор, використовуючи матеріали зарубіжної та вітчизняної преси, наукової літератури всесвітньо відомих американістів та японознавців (Г. Кунадзе, А. Марков…), дослідження колишніх лідерів Західного світу (Валері Жіскар д’Естен, Ясухіро Накасоне, Генрі Кіссінджер), розкриває складну проблему становлення і розвитку відносин між Японією та СРСР у 1945-1950-х роках, визначає роль Сполучених Штатів Америки у цьому процесі.