Надійна і захищена передача інформації в радіомережах промислового призначення та для зв’язку між мобільними роботами і рухомими системами - Шевчук, Б.М. (Штучний інтелект, 2012)
У статті запропоновані адаптивні методи надійної та захищеної передачі інформації в сенсорних і локально-регіональних радіомережах з самоорганізацією передачі пакетів інформації. Надійна та захищена передача інформації в таких мережах ґрунтується на можливості формування альтернативних шляхів ретрансляції пакетів між сусідніми абонентськими системами радіомережі, на основі адаптивного вибору бази канальних сигналів для підтримки абонентами необхідного енергетичного співвідношення сигнал/шум в радіоканалі, а також досягається за рахунок комплексного кодування та шифрування даних, що підлягають передачі, включаючи адаптивне компактне кодування суттєвих відліків сигналів (відеосигналів), компактне кодування двійкових послідовностей, шифрування пакетів даних з одноразовим шифром, завадостійке кодування компактних і криптостійких даних пакетів з використанням кодів поля Галуа та шляхом формування відповідних інтервально-імпульсних шумоподібних сигналів, прихованих в шумах радіоканалу.