Современные вгляды на патогенез прогрессирующей миопии и возможности её лечения - Венгер, Г.Е.; Венгер, Л.В.; Бурдейный, С.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі представлені сучасні теорії патогенезу міопії, в тому числі нова метаболічна теорія, розроблена авторами Кошиц І.Н. та Светловою О.В. В основу цієї теорії покладена взаємодія акомодації та різних шляхів відтоку внутрішньоочної рідини. Клінічні спостереження, що були проведені на 50 дітях з прогресуючою міопією, показали, що підключення Ксалатану до загальноприйнятого консервативного лікування міопії значно зменшує швидкість її прогресування, завдяки поліпшенню увеосклерального шляху відтоку внутрішньоочної рідини, що грає важливу роль в патогенезі прогресуючої міопії.