Особенности аберраций и оптических феноменов в артифакичном глазу со сферичными и асферично нейтральными интраокулярными линзами - Жабоедов, Г.Д.; Жабоедов, Д.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В роботі представлені матеріали по ретроспективному порівнянню зорових функцій після імплантації сферичних і асферично нейтральних ІОЛ. Статистично достовірної різниці якості візуальних характеристик залежно від асферичності задньої поверхні ІОЛ не виявлено. Данні свідчать, що на практиці значення асферичного компоненту ІОЛ нівелюється сукупністю багатьох інших факторів, які впливають на якість зору. Достовірно виявлені та розподілені за значущістю наступні фактори: ширина, діаметр, конструкція гаплики, величина децентрації лінзи, розмір та форма зіниці, також розмір та форма оперативних пошкоджень, котрі віднесені до чільних, головних факторів.