Клиническая эффективность комплексного лечения синдрома «сухого глаза» и динамика зрительных нарушений у женщин детородного возраста с патологической гиперпролактинемией - Иванова, Н.В.; Чистякова, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Метою роботи було вивчити клінічну ефективність комплексного лікування синдрома «сухого ока» (ССО) та динаміку зорових порушень на фоні корекції гормонального дисбалансу у жінок при патологічній гіперпролактинемії. Було обстежено 96 жінок (192 ока) у віці від 16 до 45 років. Хворі були розділені на 3 групи у залежності від рівня пролактину (ПРл) та тестостерону (ТН) у сиворотці крові. Кожну групу спостерігали до лікування, та через 1 і 6 місяців лікування. Встановлено, що у пацієнтів з ССО та гіперпролактинемією вже через місяць відновлюється загальна сльозопродукція, час розриву сльозної плівки, а також чутливість та лабільність зорового аналізатора, а у хворих з гіперпролактинемією та тестостероновою недостатністю, показники наближаються до норми через 6 місяців лікування.