Влияние психо-эмоциональных факторов на развитие и рецидивирование передних эндогенных увеитов - Копаенко, А.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В дослідження було включено 79 пацієнтів з HLA-B27 асоційованим переднім ендогенним увеїтом (ПЕУ). Усіх хворих при зборі анамнезу було опитано про наявність стресового стану, важливих життєвих подій, які відбувалися протягом місяця, перед виникненням захворювання або його рецидиву. Для оцінки важливості життєвих події і ступеня стресу була використана шкала, яка дозволяє провести кількісну оцінку подій. Контрольну групу склали 50 пацієнтів, які звернулися до офтальмолога з приводу стороннього тіла рогівки або кон’юнктивіту. Середнє число життєвих подій в групі пацієнтів з ПЕУ було в 2,3 рази більше, ніж у контрольній групі (p <0,01). Середня оцінка життєвих подій за бальною системою у хворих на ПЕУ була 2,7 рази вище, ніж у пацієнтів контрольної групи (p <0,01). Отримані дані свідчать, що стресові фактори можуть бути тригерними у розвитку ПЕУ у генетично скомпрометованих пацієнтів.