Действие каротиноидов на антиоксидантную систему хрусталиков кроликов с экспериментальной возрастной катарактой - Леус, Н.Ф.; Будайа Низар (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Метою дослідження роботи було вивчення зміни активності антиокислюючих ферментів у кришталиках кроликів із 40- тижневою експериментальною катарактою та вияснення можливості запобігання їх з допомогою каротиноїдів. Було доведено, що лютеїн та зеоксантин в цих умовах виявляють значний захисний ефект на кришталиках, запобігає його ушкодження антиоксидантних ферментів , таких як: супероксиддисмутаза, каталаза та глутатіон пероксидаза.